PAVILION & HEALING GARDEN

DECEMBER 2015
BRIGHAM & WOMEN'S HOSPITAL
BOSTON, MA
Designed at Klopfer Martin Design Group

As part of the Brigham & Women's landscape master plan, KMDG was tasked with designing a pavilion and healing garden for the hospital’s staff and patients. The goal was to provide a moment of respite to balance the chaos and emotional strain of being in the hospital.

 

 

Design / Ideation, Rendering, Diagrams, Construction Documents

FRAMING THE LANDSCAPE

This site is one of the few places on the hospital campus that had open plantable space. We wanted to take full advantage of this to allow patients and staff the opportunity to escape the sterile hospital environment by placing them in a lush green-space, but given its small size, we needed to be very efficient with the site. One approach was to use the pavilion like a View-Master—creating small vignettes to view and understand the landscape. We framed specific views into the garden and designed the planting to correspond to that view. For example, as you enter the pavilion, a long low window focuses your attention to the ground plane and all of the low groundcovers and grasses.